Home » Òpera Oberta » Història

Història

 

Els seus inicis

Des dels primers projectes que, el 1994, van servir per iniciar la reconstrucció del nou teatre del Liceu en el seu històric emplaçament de la Rambla de Barcelona, es tenia una idea comú: – construir un teatre preparat pel segle XXI, capaç d’afrontar els reptes que les noves tecnologies de la informació i la comunicació començaven a plantejar-se.

Sobre aquesta infraestructura, el Liceu treballa per desenvolupar plenament les seves possibilitats tecnològiques investigant aquelles vies i formats de difusió que li permetin apropar l’òpera a la gent –especialment als joves- creant nous públics i promovent l’art i la cultura.

Fruit d’aquestes iniciatives va ser el Conveni de Col·laboració Tecnològica entre el Ministerio de Indústria, Comercio y Turismo i el Gran Teatre del Liceu. Es defineixen així les bases d’una col·laboració per crear un projecte en el que les noves tecnologies tinguin una funció rellevant, per tal de promoure el món de la música en general i de l’òpera en particular, apropant-la a un públic cada vegada més ample.

Mitjançant aquest conveni, l’any 2001 es van establir punts de trobada amb altres empreses i institucions que, compartint les mateixes inquietuds per la innovació tecnològica, aportant el coneixement i els recursos necessaris per crear el projecte que serà el precursor de l’actual Òpera Oberta: ens referim a “Digital Òpera. El Liceu a la Universitat”. Aquest projecte presentava, com a base, l’interès manifest d’impulsar alguna iniciativa que oferís programes destinats al món de la universitat, considerant l’oportunitat d’unir art i tecnologia en una proposta docent imaginativa que despertés l’interès de tota la comunitat universitària.

Per això, al maig del 2001, el Gran Teatre del Liceu, conjuntament amb una sèrie d’empreses, entre les que destaquen Telefónica, Televisió de Catalunya, Cinesa, Barco, Thomson Multimedia i Alfacam, i en l’entorn experimental que ofereix i2CAT (Internet 2 Catalunya), decideixen posar en marxa el projecte Òpera Oberta, que experimentava sobre diferents maneres de difondre l’òpera amb la màxima qualitat tecnològica.

El resultat va ser la retransmissió en directe el dia 18 de desembre del 2001 de l’òpera La Traviata, en alta definició, a la sala de cinema digital Cinesa Diagonal, al mateix temps i amb una senyal d’alta qualitat es feia l’emissió a través de la red acadèmica catalana gestionada pel CESCA a les universitats de Lleida, Girona i UPC als seus campus de Barcelona y Terrassa.

L’experiència va ser molt positiva tant per les autoritats acadèmiques, com pel Liceu i, el que és més important, pels alumnes que van assistir a la retransmissió a les universitats.

Nombroses universitats es van interessar des del principi en el projecte. D’aquesta forma, 14 universitats es van iniciar el curs 2002-2003 i en el següent ja van ser 29 universitats i 39 campus els que participaven.

Al 2004-2005 es va aconseguir tenir representació a totes les Comunitats Autònomes de l’Estat i iniciar l’expansió internacional a Llatinoamèrica i Europa.

 

A l’actualitat

Actualment participen més de 40 Universitats espanyoles, europees i llatinoamericanes, amb un promig de 1.200 alumnes per retransmissió.

Des dels seus inicis, s’han retransmès un total de 51 òperes de títols molt diversos.

Opera Oberta, tant en la seva vessant acadèmica com en la tècnica, és un projecte viu, dinàmic i amb grans expectatives. Els responsables del programa volem augmentar les vincles entre les universitats que participen en el programa i consolidar l’alt nivell de col·laboració i compromís per fer patent que l’èxit del projecte Òpera Oberta depèn dels participants.

 

La comunitat virtual i el portal

Els resultats del projecte estan sent molt satisfactoris tant des de la vessant acadèmica com tècnica. Actualment s’està impulsant una comunitat virtual al voltant de l’assignatura que s’ofereix simultàniament a més de 40 centres.

L’enquesta que es publica al portal al finalitzar el curs ens facilita les valoracions dels alumnes registrats, dades imprescindible per la millora del programa.

Les comunicacions que mantenen els acadèmics mitjançant les eines que ofereix el programa i la reunió anual de responsables acadèmics de les universitats permeten crear aquesta comunitat d’acadèmics entorn a Òpera Oberta.

Per altre banda, hem de destacar la importància de la implicació del tècnic responsable de la universitat ja que és la persona responsable de la correcta projecció de l’òpera a la universitat. Per això és important seguir el calendari oficial de proves que envia el Liceu a principis de temporada. La comunitat de tècnics té a la seva disposició un email per les consultes tècniques i un xat, durant les retransmissions, amb el tècnic del Liceu.

 

Expansió internacional

Una vocació del projecte des dels seus inicis ha estat ampliar el seu àmbit més enllà de les fronteres d’Espanya. En aquest sentit, des dels inicis,  s’han establert proves i contactes amb diferents centres universitaris i de gestió de xarxes acadèmiques, a fi de preparar el camí per l’expansió.

Durant el curs 2004-05 Òpera Oberta ja estava consolidada a Espanya i s’inicià l’expansió internacional, incorporant així una universitat francesa i una altra de portuguesa i es van iniciar acords amb els gestors de la xarxa acadèmica d’aquests països: la FCCN i RENATER.

Mèxic va ser el primer país Llatinoamericà que es va unir al projecte, gràcies a l’important paper que va assumir CUDI, gestor de la red acadèmica i d’investigació i de la Universidad Autónoma de Nuevo León. En aquests moments també estem a Xile, on el gestor de xarxes REUNA ja té molt avançats els aspectes tècnics i organitzatius i Colòmbia, que a través del gestor de red RENATA, estan rebent el curs en fase d’experimentació.

Les universitats internacionals que es van incorporant al programa en aquests últims cursos han estat:

  • Universidad del Atlántico. Colombia
  • Universidad del Cauca. Colombia
  • Universidad Autónoma de Bucaramanga. Colombia
  • Universidad de Ibagué. Colombia
  • Fundación Universitaria del Área Andina. Colombia
  • Universidad Nacional de Colombia. Colombia
  • Universidad Libre Seccional Pereira. Colombia
  • Universidad EAFIT. Colombia
  • Universidad de Caldas. Colombia
  • Universidad ICESI. Colombia
  • Unviersidad Santiago de Cali. Colombia
  • Universidad del Valle. Colombia
  • Universidad del Norte. Colombia
  • Universidad Antonio Nariño. Colombia